zondag 13 oktober 2013

Bas

Hoi hoi,

Even een update over Bas.
31 augustus ben ik met Bas bij hondenfluisteraar Liesbeth van der Burgt geweest. Dit heb ik gewonnen omdat ik Bas had opgegeven voor hond van de maand in het blad Hart voor Dieren. Hij heeft het gewonnen en is hond van de maand september geworden.


In eerste instantie had ik een foto consult gewonnen. Ik had foto's van Bas, Sander, Sander & mij en mezelf toe gestuurd inclusief de vragenlijst en punten die ik graag wilde weten. Naar aanleiding hiervan gaf Liesbeth aan dat ze graag wilde dat ik (samen met Sander en Bas) bij haar langs zou komen. We hadden een afspraak gemaakt voor 31 augustus.
Liesbeth is erg aardig en Bas voelde zich er aardig op zijn gemak. Liesbeth kreeg al gauw dingen door.
Iets wat door kwam was dat Bas te weinig beweging kreeg. Bas moet leren loslopen. Ook is Bas van zichzelf onzeker en doordat ik dat zelf ook regelmatig ben wordt Bas daar weer extra onzeker van. Ook wil Bas meer contact met andere honden.
Een positief punt die naar voren kwam is dat hij helemaal weg is van Sander. Als Sander er is dan is het "gezin" compleet.
Iets wat ik deed: als Sander er is dan trek ik me terug al leider, hierdoor is het voor Bas niet duidelijk wie de leider is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit zelf niet zo door heb gehad. 
Bas wist ook niet waar hij aan toe was omdat het voor hem niet duidelijk was of hij mocht blijven of niet. Ik kreeg dan ook de opdracht om hem iedere dag te vertellen hoe belangrijk hij voor mij is en dat hij mag blijven. 
Ook gaf Liesbeth enkele tips om toe te passen wanneer Bas een angstig/onzeker moment heeft. 
Liesbeth heeft ook tips gegeven voor het opspringen van Bas tegen mij en Sander maar ook tegen bezoek dat binnenkomt. Voortaan krijgen mensen die binnenkomen dus eerst vooraf instructies ;).
Iets wat ook belangrijk is voor Bas: structuur.

Ik heb nu even wat punten opgenoemd. Het pdf bestandje dat ik heb naar aanleiding van het consult is natuurlijk veel uitgebreider maar ik zal het wat compacter houden ;).

We zijn nu zo'n 1,5 maand verder. Ik moet zeggen het gaat eigenlijk best goed. Er zijn natuurlijk dingen die tijd nodig hebben om te veranderen. We zijn nu zo ver dat Bas in het bos los kan lopen (behalve op de hoofdpaden, dan heb ik hem aangelijnd omdat het daar nog wel eens druk kan zijn). Ik ga doordeweeks alle dagen naar het bos. Meestal ben ik om een uur of 9 's ochtends in het bos, dan is het mooi rustig omdat iedereen dan naar het werk is. Soms komen we ook nog wat andere honden tegen onderweg. Bas moet altijd eerst even kijken wie die hond is en als hij de hond aardig vindt dan wordt het een leuke stoei en ren partij. Zo heeft hij een Ridgeback vriendinnetje waar hij heerlijk mee kan ravotten en bekvechten (zoals haar eigenaar het noemt) en een ander bulldog soort meisje waar hij het ook prima mee kan vinden. Helaas komen we die niet elke keer tegen.
Ook merk ik dat hij daardoor rustiger is in huis. Indien mogelijk ga ik 2x daags naar het bos maar nu het sneller donker wordt zit dat er niet altijd in. 
Ook probeer ik in huis meer te spelen en meer "denk"spelletjes te doen. Nu doe ik dat vooral door snoepjes door de kamer te gooien en dat Bas ze dan moet zoeken. Met de tijd wil ik nog eens een spel kopen voor hem maar dat komt vanzelf wel een keer.

Al met al door zelf enigszins te veranderen in mijn houding en gedrag naar hem toe zie je hem ook veranderen. Het zijn eigenlijk de kleine dingen die het doen. Ook zorg ik dat Bas zoveel mogelijk structuur krijgt. Hij is nu inmiddels zo ver dat hij precies weet wanneer het bedtijd is. Als ik om kwart over 10 nog niet in bed lig gaat hij zelf al in z'n bench liggen (op dit moment is het kwart over 10 en meneer ligt heerlijk te snurken). 

Ook wissel ik nu van pension. Het ging niet meer zo goed in het pension waar hij normaal heen ging. Waar ik hem vanaf volgend weekend heen breng als ik hem niet mee kan nemen is een pension waar maar 2 mensen werken en dus ook niet continu mensen voor z'n kennel langs lopen. Zo kan hij een band met de mensen opbouwen en wordt hij niet iedere keer geprikkeld door mensen die voorbij lopen.

Bas kon de laatste maanden niet meer samen met kinderen (waar hij eerder nog vrolijk werd is dat later veranderd). Ik denk dat dit ook ontstaan is in het pension. Aangezien daar 2 kinderen rondlopen en ik heb gezien hoe ze zich gedragen de laatste keer dat ik daar kwam om Bas z'n paspoort op te halen. Een beetje jammer maar ja ik kan er nu weinig aan doen. Ik hoop dat het nu minder wordt doordat hij niet/zeer weinig in contact komt met kinderen en dat hij dan zo weer leert dat ze niks doen. 

Bas is snel bang voor harde knallen en dergelijke. Ik ben vandaag begonnen met oefenen met een speciale cd. Ik ben benieuwd of hij oud en nieuw dan minder eng gaat vinden. 

Dit was het dan weer even voor nu denk ik. Heb je nog vragen over het consult dan hoor ik het graag!

Groetjes van ons!Geen opmerkingen:

Een reactie posten